fallback

Volvo се отказва от двигателите с вътрешно горене след 2019 г.

Компанията смята да произвежда само електрически или хибридни автомобили

10:47 | 05.07.17 г. 31

Автомобилната компания Volvo Car Group, собственост на китайската Geely, обяви днес, че всичките й нови модели след 2019 г. ще бъдат изцяло електрически или хибридни. Това би сложило край на близо един век производство на автомобили от марката, задвиждвани единствено с двигатели с вътрешно горене, информира Ройтерс.

Компанията с централа в Гьотеборг ще продължи да произвежда от старите си модели, пуснати преди тази дата, но ще вкара в линията си различни версии - от изцяло електрически до зареждаеми (plug-in) хибриди, предава БТА.

С плановете си Volvo става първият водещ производител на традиционни автомобили, поставил срок за пълен отказ от двигателите с вътрешно горене, отбелязва агенцията.

"Съобщението бележи края на автомобила, задвижван единствено с двигател с вътрешно горене", посочва главният изпълнителен директор Хакан Самуелсон в изявление, цитирано и от ДПА. По думите му стъпката е направена отчасти в отговор на засилващото се потребителско търсене на електрически двигатели.

Предвижда се от 2019 г. до края на 2021 г. да бъдат пуснати пет нови модела - три Volvo и два Polestar, всичките изцяло електрически. "Тези пет автомобила ще бъдат допълнени от гама от бензинови и дизелови хибриди и меки 48-волтови хибридни версии на всички модели", уточнява компанията.

"Това означава, че в бъдеще няма да има коли Volvo без електрически двигател", допълва компанията.

Волво инвестира усилено в нови модели и заводи, откакто Zhejiang Geely Holding Group придоби компанията от Ford Motor Co. през 2010 г., създавайки ниша на пазара на първокласни автомобили, доминиран от по-големи конкуренти като Mercedes-Benz на Daimler и BMW, припомня Ройтерс.

Volvo планира до 2025 г. да продава 1 млн. електромобила, отбелязва ДПА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:24 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още